Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Χοιρινό Καρέ στο φούρνο, γεμιστό με ξερά φρούτα

Υλικά (8 άτομα):
1 χοιρινό καρέ 2.5 kg
αλάτι,  πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι
1/2 κουτ. γλυκού σποράκια γλυκάνισου κοπανισμένα
1 κιλό μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
4 κόκκινα μήλα ξεφλουδισμένα χωρίς κουκούτσια κομμένα σε κομμάτια
100ml ελαιόλαδο
χυμός από 1 πορτοκάλι
2 γεμάτες κουταλιές σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας μέλι ανακατεμένο σε 2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο
150ml γλυκό μοσχάτο κρασί

Για την γέμιση:
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα cranberry
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη

Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα βερίκοκα και τα cranberry και τα καλύπτουμε καλά με ζεστό νερό και τα αφήνουμε να μουσκέψουν για 15-20 λεπτά, τα στραγγίζουμε χωρίς να τα στύψουμε, προσθέτουμε την ρίγανη και ανακατεύουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC.
Βάζουμε το καρέ σε επίπεδη επιφάνεια. Με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, πιέζουμε το τρυφερό ψαχνό στο κέντρο της μιας άκρης του καρέ ώστε να δημιουργήσουμε μια σήραγγα. Στην κοιλότητα αυτή βάζουμε την γέμιση πιέζοντας την μέχρι να φτάσει στην άλλη πλευρά.
Πασπαλίζουμε το καρέ με αλάτι και πιπέρι ο μπαχάρι και τον γλυκάνισο και το βάζουμε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού.
Σε μπολ ανακατεύουμε το λάδι τον χυμό πορτοκαλιού το μέλι το βαλσάμικο και το κρασί και περιχύνουμε με το μείγμα το κρέας και το βάζουμε στον φούρνο.
Στην 1 ώρα προσθέτουμε στο ταψί τις πατάτες και τα μήλα.
Συνεχίζουμε  το ψήσιμο για 1- 1.5 ώρες ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθος του κρέατος (για να είμαστε σίγουροι οτι έγινε με θερμόμετρο μαγειρικής ελέγχουμε η θερμοκρασία του κρέατος να είναι τουλάχιστον 70οC). Αν το κρέας ροδίσει χωρίς να έχει γίνει σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου