Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ψωμί με ξερά φρούτα

Υλικά:
1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70gr μαγιά νωπή
1 κουτ. γλυκού αλάτι
200ml χλιαρό νερό
200ml κόκκινο ξηρό κρασί χλιαρό
200ml ελαιόλαδο
50ml κονιάκ
50ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
200gr ζάχαρη
200gr σταφίδες
 φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (γαρίφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο σε σκόνη)
2 κρόκοι αυγών ελαφρώς χτυπημένοι για άλειμμα)

Εκτέλεση:
Θρυμματίζουμε την μαγιά με το χέρι και την βάζουμε σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το νερό και 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά μέχρι να δημιουργηθούν φυσαλίδες στο μείγμα.
Σε ένα βαθύ μπολ κοσκινίζουμε περίπου τα 2/3 από το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μείγμα της μαγιάς , το υπόλοιπο νερό και το κρασί. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, λεία και ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα υλικά. Ξαναζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να προκύψει μια λεία και ελαστική ζύμη. Την σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε ζεστό μέρος για άλλη μισή ώρα. 
Απλώνουμε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε το ζυμάρι και το αφήνουμε για άλλη  μισή ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με τους κρόκους και το ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου